-
VOLKSDANSEN: ECHT HEDENDAAGS!
Volksdansen is bij uitstek een sociaal gegeven: iedereen danst met iedereen. Jong met oud, gevorderd met beginnend. Je hebt dan ook geen danspartner of enige vorm van ervaring nodig om met ons mee te dansen; gewoon eraan beginnen is de boodschap! Je zal ook merken dat de volksdanswereld heel open en toegankelijk is; iedereen vindt er gemakkelijk zijn of haar plaats.
-
Daarnaast is volksdansen ook een echte sport. In veel traditionele choreografieën wordt gehuppeld of gesprongen en sommige dansen duren ook best lang. Je zal merken dat je conditie met rasse schreden vooruit gaat als je vaak komt meedansen. Maar laat je niet afschrikken als je uithouding niet al te best is: er zijn ook tragere dansen of “gewandelde” dansen die voor iedereen perfect haalbaar zijn. Je kiest zelf aan welke dans je mee doet in functie van jouw kunnen.
De grote variëteit aan dansen maakt het ook tot een goede “hersengymnastiek”. Er is natuurlijk het dansen op zich, waarbij je de verschillende passen leert en je danspartner van het moment leert aanvoelen. Sommige dansen hebben daarnaast nog een uitdagende choreografie, waarbij je bijvoorbeeld met een aantal koppels al dansend wisselende figuren vormt. De ene dans kan je haast vanzelf, voor de andere is wat meer oefening nodig. Onze dansleiding legt graag (en met veel geduld!) uit wat de bedoeling is en we herhalen net zo lang tot iedereen mee is.
-
Hoewel al onze dansen onder de noemer “volksdans” vallen, zijn er toch heel wat verschillen. Zo zijn er dansen die enkel door de dames worden gedanst en choreografieën die enkel voor heren zijn bedoeld. Een aantal dansen hebben zelfs eigen accessoires, van bloemenbogen tot zwaarden en van stokken tot stelten. Daarnaast hebben we partnerdansen, kringdansen en zelfs vierkantdansen (de zogenaamde kadrils). Elke volksdans heeft bovendien zijn eigen passen en houdingen.
Ook leuk om weten: niet al onze dansen zijn “van vroeger”. Het volksdansen kent zo’n succes dat er ook regelmatig nieuwe choreografieën gecreëerd worden, zij het op traditionele (Vlaamse) muziek en met respect voor de passen, houdingen en figuren die kenmerkend zijn voor de Vlaamse volksdans. De meer klassieke volksdansen hebben er echter al een paar eeuwen uitvoering opzitten; de oudste choreografieën dateren uit het jaar 1760, maar zijn nog altijd een plezier om te dansen!
-
TYPISCH VLAAMS?
Elk land of streek heeft wel zijn eigen typische volksdans, denk maar aan de Fado in Portugal of de Sirtaki in Griekenland. In Vlaanderen werd (en wordt) er traditioneel gedanst bij feestelijke gebeurtenissen zoals het Oogstfeest, bij een verhuis, bij kermissen, huwelijken, inhuldigingen etc. Bij De Rollewagen dansen we ook zonder speciale reden, gewoon voor ons plezier!
Bijzonder kenmerkend voor de Vlaamse volksdansen is dat er effectief samen wordt gedanst; je hebt elkaar nodig. Bij dansen als een polka, een wals of een scottish kan je niet zonder danspartner. Voor een aantal specifieke choreografieën hebben die danskoppels bovendien elkaar nodig, om samen al dansend patronen en figuren te vormen. Sommige specifieke dansen, zoals de Stokkendans voor de heren, kunnen alleen met een vast aantal deelnemers gedanst worden. Dat maakt het Vlaamse volksdansgebeuren redelijk uniek tegenover de meer zuiderse danstradities waar hoofdzakelijk individueel gedanst wordt.
-
Tijdens onze dansrepetities volgen we met De Rollewagen zoveel mogelijk de oorspronkelijke dansbeschrijvingen. Soms doen we wel wat aanpassingen, bijvoorbeeld om er iets meer dynamiek in te steken of om een dansbeweging beter te laten overkomen op een podium. Of soms ook wel een keer om eens iets anders te doen dan anders!
De Rollewagen danst voornamelijk Vlaamse volksdansen, zeker bij optredens. Tijdens de repetities komen wel af en toe dansen uit andere (West-Europese) landen aan bod, voornamelijk om het verschil een keertje aan te voelen. Maar wees gerust, het Vlaamse volksdansrepertoire alleen al is groot genoeg om ons nog vele jaren aan de dans te houden!