

-
Op het oorspronkelijke pachthof maakte men gebruik van een overdekte “langewagen” om goederen te vervoeren. Deze houten huifkar werd tussen 1889 en 1895 gebouwd door lokale bekendheid Felix Forton. De houten wielen (of rades) liet hij maken door rademaker ‘Wannes Mus’ (echte naam Johannes Ronsmans) en het ijzer eromheen werd gelegd door de laatste Sterrebeekse smid, ‘Waar de Smed’ (Edward De Brue). Een authentieke Sterrebeekse wagen dus!
Rond 1970 kreeg de volksdansgroep dankzij Jef van Kroes deze originele huifkar in haar bezit. Na een grondige restauratie (niet overbodig na 80 jaar intensief gebruik!) begon de huifkar aan een tweede leven als rijdend decorstuk bij optochten, bij huwelijken etc. In 1998 moest de kar helaas alsnog uit roulatie worden genomen, omdat ze niet langer veilig in gebruik was.
Gelukkig had onze groep in 1995 al een tweede wagen aangeschaft, gebouwd in de streek rond Tienen. Deze was bedoeld als vervanging van de originele kar en werd op haar beurt in 2007 grondig gerestaureerd. De leerlingen van de Don Bosco-school uit Woluwe deden het technische werk en de leden van de dansgroep zorgden voor het opschuren en netjes schilderen ervan. Maart 2009 werd deze ‘vervangkar’ in gebruik genomen en meteen voor een romantisch doel: de bruiloft van twee van onze leden!
Toch ging de eerste, originele wagen niet verloren, want in februari 2010 konden we, dankzij subsidies van de Provincie Vlaams-Brabant, eindelijk onze 121 jaar oude huifkar naar karrenrestaurateur D-Koetsen brengen. Op zaterdag 18 juni 2011 werd dan onze authentieke, prachtig gerestaureerde Sterrebeekse huifkar officieel ingehuldigd in zaal Ons Huis op het kerkplein in Sterrebeek. De plaats waar Felix Forton ooit deze unieke wagen heeft gebouwd.
Onze huifkarren zijn te bewonderen tijdens sommige van onze activiteiten en sowieso tijdens onze Parkfeesten, waar ze trots tentoongesteld staan op het centrale bordes in het park.
Het is trouwens de oorspronkelijke wagen die model stond voor ons logo, weliswaar gebaseerd op een tekening ervan. Je herkent duidelijk de grote huif die diende om de goederen te beschermen tegen alle mogelijke weersinvloeden.