Hieronder een beetje geschiedenis over onze huifkarren

 

De kar werd door Felix Forton op jonge leeftijd gebouwd. Felix was een lokaal gekend persoon in Sterrebeek en omstreken.

Hij zou de wagen gebouwd hebben tusen 1889 en 1895. De wielen liet hij, zoals toen gebruikelijk, maken door de rademaker Wannes Mus (Johannes Ronsmans), hij was de laatste rademaker in Sterrebeek. Edward De Brue ‘Waar de Smed’, was de laatste Sterrebeekse smid die instond voor het leggen van de ijzeren banden rond de wielen.


De kar is een uniek en authentiek overblijfsel van de vroegere landelijke omgeving van Sterrebeek.


Rond 1970 is deze in het bezit van onze groep gekomen: het was een ‘gift’ van Jef van Kroes. De kar, toen toch al 81 jaar oud, was niet meer in de beste staat. Onder deskundige begeleiding is ze begin jaren 70 grondig gerestaureerd.


De kar werd dikwijls gebruikt tijdens verschillende activiteiten van de Rollewagen zoals stoetlopen, huwelijken enz.


In 1995 werd een nieuwe kar aangekocht, een ‘vervangkar’ als het ware, dit om een alternatief te hebben wanneer de originele kar het zou begeven.


Rond 1998 is waarvoor gevreesd werd, werkelijkheid geworden: ze begeeft het. Met spijt in het hart, is ze uit roulatie genomen. Dit om veiligheidsredenen, de kar was te veel afgetakeld en kon niet meer gebruikt worden.


Begin 2007 werd de ‘nieuwe kar’ naar  de karrenrestaurateur ‘D - Koetsen’ te Oesselgem (nabij Deinze) gebracht om te restaureren naar het voorbeeld van de originele kar.

Dat het zolang geduurd heeft vooraleer we opnieuw het symbool van de dansgroep konden vervangen, was te wijten aan het feit dat er gezocht diende te worden naar de nodige financiële middelen en de juiste personen.


Eind 2008 is het dan zo ver: de ‘nieuwe’ kar is gerestaureerd en werd geschilderd en geschuurd door de leden van de dansgroep (zie foto’s).


Maart 2009 werd de nieuwe kar voor de eerste keer in roulatie genomen door een oud gebruik nieuw leven in te blazen: de kar als ‘limousine’ bij de trouw van twee van onze leden.

Later dit jaar werd een aanvraag ingediend om subsidies te krijgen voor de restauratie van onze originele kar.


In februari 2010 is deze aanvraag (eindelijk) goedgekeurd! Onze 121 jaar oude kar kan vertrekken naar ‘D - Koetsen’ in Oesselgem.


21 April 2011: Eindelijk! De authentieke huifkar is klaar!! (zie foto’s)

De officiële inhuldiging die plaats had op zaterdag 18/06/2011, in zaal Ons Huis op het kerkplein te Sterrebeek, was een groot succes.

De originele huifkar tijdens een stoet

De ‘nieuwe’ gerestaureerde kar klaar om de bijna gehuwden naar de kerk te voeren